Flowdicator: Värähtely viestii laitteen kunnon

Flowdicator: Värähtely viestii laitteen kunnon

15.03.2021

Värähtely kertoo paljon pyörivän laitteen toiminnasta. Flowdicator on laitteisto- ja ohjelmistokokonaisuus, joka mittaa värähtelyä ja kertoo, jos jokin asia laitteessa vaatii huomiota. Teemu Voutilainen on värähtelymittausten tuore asiantuntija Flowplussalla.

Voutilainen aloitti kesällä 2020 Flowplussan venttiiliasentajana Tampereella. Hän on ollut myös Porvoon yksikön apuna esimerkiksi puhaltimien linjauksessa, öljynvaihdossa ja särötarkastuksissa.

Tammikuussa 2021 oli Voutilaisen ensimmäinen työpäivä Flowplussan värähtelymittausasiantuntijana. Koronan vuoksi suurin osa Voutilaisen työpäivistä on kulunut kotitoimistolla Vantaalla, mutta osittain myös Tampereen toimipisteellä. Tammikuussa 2021 Flowplussan toiminta laajeni Vantaalle, joten jatkossa Voutilaisen työpiste löytyy sieltä.

– Olen tehnyt värähtelymittauksia ja analysoinut mittausten tuloksia jo aikaisemmissa työpaikoissani. Flowplussassa analyysi on kuitenkin viety seuraavalle tasolle digitaalisuuden ja tekoälyn ansiosta. Nyt värähtelyanturien tulokset kerätään pilvipalveluun, jolloin saadusta datasta voidaan tehdä syvempiä analyyseja, kertoo Voutilainen kotitoimistoltaan.

Flowdicator asiakkaan tarpeen mukaan

Flowdicator on laite- ja ohjelmistokokonaisuus, jonka avulla tietoa laitteen kunnosta kerätään.

– Analyysista osan tekee järjestelmä suoraan, mutta ei suinkaan kaikkea. Ihmistä tarvitaan analyysissa edelleen, muistuttaa Voutilainen.

Flowplus edustaa, myy ja asentaa Flowdicator versioita D sekä H ja H+. Versiot eroavat toisistaan sekä mittauksen että analysointimahdollisuuksien suhteen. Asiakkaan tarpeet määrittävät, minkälainen Flowdicator juuri heidän laitteistoilleen kannattaa hankkia.

Ongelmien tehokasta ennakointia ympäri Suomen

Flowdicator kerää tietoa laitteen sähkönkäytön perusteella (versiot H ja H+) tai erilaisten värähtelyanturien kautta (versio D). Tietoa kerätään esimerkiksi minuutin, viiden minuutin tai tunnin välein. Saatu data välittyy mobiiliyhteydellä pilvipalveluun, jonka kautta sitä voidaan analysoida yksityiskohtaisemmin.

– Digitaalisuus mahdollistaa tiedon prosessoinnin jo anturissa, jolloin eteenpäin siirretään vain se tieto, jolla on merkitystä. Uutena mittalaitteena olemme hankkineet Vibscanner 2 -värähtelynreittikeräimen. Laite toimii tehokkaasti, kun se yhdistetään tekoälypohjaiseen ensivasteraporttiin. Lähin Flowplussan toimipiste käy suorittamassa käytännön mittauksen, jonka tuloksia voidaan analysoida pilven kautta muualla, kuvailee Voutilainen prosessia.

”Värähtelyä se on äänikin”

Voutilaisen ensimmäiset kuukaudet värähtelyasiantuntijana ovat sujuneet uuden oppimisessa. Sisäisiä palavereita ja myös tapaamisia asiakkaiden kanssa on ollut jonkin verran. Koronan vuoksi fyysisten tapaamisten määrä on kuitenkin pidetty mahdollisimman vähäisenä. Muutama laitteiden asennuskeikkakin on jo toteutunut esimerkiksi Tampereelle ja Harjavaltaan.

– Olen päässyt hiomaan Flowdicator D:n käyttöliittymää sekä viimeistelemään sen käyttöohjekirjaa. Oikein sopiva työmäärä on ollut näin aluksi. Ei liikaa eikä onneksi liian vähänkään. Uutta kun oppii, niin pääsee tekemään aina vaan kiinnostavampia hommia, kertoo Voutilainen.

Myös äänen mittausta harkitaan analyysityökaluna tulevaisuudessa. Käyttökohteita voisivat olla esimerkiksi mäntäkoneet ja venttiilien vuodot.

– Värähtelyä se on äänikin, muistuttaa Voutilainen lopuksi.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Flowdicator: Värähtely viestii laitteen kunnon