Voimalaitoksen kriittinen säätöpalloventtiili kuntoon nopeasti

Voimalaitoksen kriittinen säätöpalloventtiili kuntoon nopeasti

19.04.2021

Voimalaitoksen kriittinen säätöpalloventtiili rikkoontui Koskisen Oy:n Hirvensalmen tuotantolaitoksella ja uuden hankkiminen olisi kestänyt viikkoja. Tuotantopäällikkö Aki Maaranen keksi soittaa Flowplussalle, joka korjasi venttiilin uuden veroiseksi.

Koskisen Oy:n säätöpalloventtiili Flowplussan Tampereen konepajalla koeponnistettavana.

Koskisen Oy on vuonna 1909 perustettu suomalainen saha- ja levyteollisuusyritys. Noin 900 koskilaista tekee vuodessa lähes 270 miljoonan euron liikevaihdon tässä perheomisteisessa yhtiössä. Tuotantoa Suomessa on sekä Hirvensalmella että Järvelässä. Tämän tarinan ”pahis” löytyi Hirvensalmen yksikön yhteydessä toimivasta voimalaitoksesta.

– Voimalastamme rikkoontui tammikuussa 2021 laitoksen toiminnan kannalta kriittinen säätöpalloventtiili. Uuden vastaavan hankinta olisi kestänyt useita viikkoja. “Apua, ei voi olla totta”, ajattelin. Tuotanto kun ei vaan toimi ilman voimalaitosta, muistelee Koskisen Hirvensalmen Ohutvaneriteollisuuden tuotantopäällikkö Aki Maaranen tuota tammikuista päivää.

Maaranen lähti samantien selvittämään asiaa, sillä olihan varaosa jostain saatava. Onnekseen hänen silmiinsä sattuivat Flowplussan yhteystiedot. Asiat lähtivät rullaamaan.

– Irrotimme venttiilin itse ja vein sen henkilökohtaisesti autolla mahdollisimman nopeasti Flowplussan Tampereen toimipisteeseen. Siellä Flowplussan Arto Rajahalme otti homman hoitoon. Säätöventtiili oli huonossa kunnossa, sillä sen runko oli pahasti syöpynyt sisältä. Rajahalmeen mukaan venttiili saataisiin kyllä kuntoon muutamassa päivässä. Tieto helpotti heti omaa oloani, huokaisee Maaranen.

”Huippusuoritus!”

Venttiilin karat. Uusi ja vanha.

Tampereella venttiili laitettiin kuntoon osittain vanhaa korjaamalla ja uutta osaa vaihtamalla. Muun muassa kara uusittiin. Rajahalme raportoi säännöllisesti Maaraselle projektin etenemisestä. Kun venttiili oli korjauksen jälkeen koeponnistettu, hyppäsivät Tampereen flowplussalaiset autoonsa, ajoivat Hirvensalmelle ja asensivat venttiilin takaisin paikalleen. Kaikkiaan aikaa kului noin viikko.

– Tämä oli ihan toista kuin useamman viikon kestävä uuden osan epämääräinen odotus. En usko, että homma olisi millään voinut hoitua tämän nopeammin. Huippusuoritus ja erinomaista palvelua, kehuu Maaranen.

Hirvensalmen voimalaitoksella on onneksi pienempi varavoimala, jonka ansiosta vaneri- ja viilutuotanto pysyi koko ajan käynnissä. Kovin paljon pidempään ei varavoimalan varassa olisi kuitenkaan pärjätty. Tuotantohuippujen aikaan pienemmän voimalan kapasiteetti ei olisi ollut riittävä.

Yksityiskohtainen raportointi teki vaikutuksen

Aiemmin kunnossapitopäällikkönä työskennellyt Maaranen on ollut perheyrityksen palveluksessa yhtä lyhyttä katkosta lukuun ottamatta jo vuodesta 1998 lähtien. Laitteistojen huolloista on Hirvensalmella huolehdittu mahdollisimman pitkään omin voimin, sillä Maarasen mukaan se on ollut tähän saakka tehokkainta. Erityisosaamista vaativissa töissä on luotettu ammattilaisten apuun. Kuten nyt Flowplussaan.

– Nopean toiminnan lisäksi olen erityisen vaikuttunut Flowplussan raportoinnista. Yksityiskohtaiset selvitykset korjausprosessista valokuvineen kertovat tarkalleen, mitä on tehty, milloin ja miksi. Ei tarvitse maksajan jäädä ihmettelemään, mistä on oikein ollut kysymys, kertoo Maaranen.

– Täyden kympin annan Flowplussalle toiminnasta. Säästimme ajassa viikkoja ja työnjälki oli kaikin puolin laadukasta. Minulla on tapana katsoa hyvin tarkkaan, mitä maksetuilla euroilla saa. Nyt saatiin sitä vastinetta mitä pitääkin, jatkaa Maaranen.

– Toiset yritykset puhuvat paljon ja lupaavat kaikenlaista. Puheet ja teot eivät kuitenkaan välttämättä kohtaa. Toiset yritykset pitävät lupauksensa. Flowplus kuuluu näihin jälkimmäisiin.

*********************
Koskisen Oy on yli satavuotias puunjalostuksen perheyritys. Noin 900 koskilaista tekee vuodessa lähes 270 milj. euron liikevaihdon jo vuonna 2019 perustetussa perheyhtiössä. Vuosikymmenien saatossa yrityksestä on hioutunut kansainvälinen puutuotteiden ja puunjalostuksen erikoisosaaja.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Voimalaitoksen kriittinen säätöpalloventtiili kuntoon nopeasti