Tekninen varaosa syntyy jopa tunneissa

Tekninen varaosa syntyy jopa tunneissa

24.03.2020

Tekninen varaosa, voiko sellaisen valmistaa asiakkaan odottaessa nyky-Suomessa? Kyllä voi. Varaosa syntyy tarvittaessa vaikka asiakkaan pihalla vain muutamassa tunnissa. Flowplussan konepajaosaaminen tuottaa tarvittavat virtaustekniikkaan liittyvät varaosat nopeasti ja tuotetakuulla.

Kuva Capri23auto Pixabaystä

Virtaustekniikkaan liittyvät laitteet ovat muun muassa pumppuja, sähkömoottoreita, kompressoreja ja venttiilejä. Laitteita on paljon, joten myös varaosia on oltava tarjolla suuri valikoima. Aina valmiita varaosia ei kuitenkaan ole saatavissa.

– Kun tuotantokäytössä oleva laite menee syystä tai toisesta rikki, on korjauksen tapahduttava nopeasti. Harvinaisempiin virtausteknisiin laitteisiin voi valmiin varaosan saaminen kestää pahimmillaan jopa kahdeksan kuukautta. Eihän kukaan voi yhtä osaa niin pitkään odottaa. Sen vuoksi Flowplussan konepaja-ammattilaiset voivat tulla apuun ja valmistaa varastoista puuttuvan osan parhaimmillaan jopa muutamassa tunnissa, kertoo Flowplus Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Piippo.

48 uutta osaa sorviin

Useimmin nämä itse valmistettavat varaosat liittyvät venttiileihin, mutta varaosia voidaan tuottaa myös muihin virtausteknisiin laitteisiin.

– Esimerkiksi erään asiakkaamme suhteellisen iäkkäästä sorvista meni erikoinen sähkömoottori rikki yllättäen, jolloin tarvittiin nopeaa toimintaa. Valmistimme tähän moottoriin lopulta 48 erilaista osaa, jonka jälkeen sorvi pyöri taas täysillä ja asiakas oli tyytyväinen. Ilman meitä hän olisi joutunut hankkimaan uuden kalliin laitteen ja ehkä myös raahaamaan 40 tonnia sorvattavaksi tarkoitettua terästä johonkin toiseen tuotantotilaan, jatkaa Piippo.

Oikeat materiaalit takaavat laadukkaan varaosan

Flowplussan merkittävämät konepajat sijaitsevat fyysisesti Pietarsaaressa ja Tampereella. Näissä valmistetaan asiakkaiden tarvitsemista varaosista suurin osa. Pienempiä paikallisia konepajayksiköitä on myös Kotkassa ja Lappeenrannassa. Osa varaosista löytyy luonnollisesti myös valmiina Flowplussan varastojen hyllyistä eri puolilta Suomea.

– Valmistus aloitetaan aina selvittämällä varaosan oikeat materiaalit ja käyttöolosuhteet. Varsinainen osan valmistus tapahtuu käytössä olleen kappaleen mukaan laaditun tai alkuperäisen piirustuksen tarkalla mitoituksella. Kaikki uudet osat piirretään CAD-muodossa, jotta ne on helposti siirrettävissä CNC-koneille työstettäväksi. Piirustukset tallennetaan ERP-järjestelmässämme odottamaan mahdollista myöhempää käyttöä ja linkitetään kaikkiin muihin vastaaviin laitteisiin. Osien kulutuskestävyyttä parannetaan sopivalla kovapinnoituksella tai karkaisulla, muistuttaa Piippo.

Tekninen varaosa melkein joka lähtöön

Flowplussan varastoista löytyvät kaikki yleisimmät erilaisten varaosien valmistuksiin tarvittavat materiaalit. Kaikki käytetyt materiaalit ovat leimauksin, tunnusvärein ja sulatustodistuksin merkittyjä.

– Myös venttiileihin ja pumppuihin tarvittavat tiivisteet löytyvät pääosin omista varastoistamme. Konepajoillamme tapahtuva varaosavalmistus käsittää kuitenkin lähes kaikki mahdolliset virtaustekniikkaan liittyvät varaosat. Laitteen ominaisuuksilla tai alkuperällä ei ole valmistuksen kannalta merkitystä, toteaa Piippo.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Tekninen varaosa syntyy jopa tunneissa