Pumpun määräaikaishuolto on välttämättömyys, jos pumpun haluaa pitää vuosia tai jopa vuosikymmeniä käyttökunnossa. Pumppu on yleensä syytä huoltaa ainakin kerran vuodessa.
Meistä jokainen on pumppuasiantuntija. Siltä ainakin vaikuttaa, kun erilaisia ja hyvin kirjavilla kyvyillä toteutettuja pumppuasennuksia katselee ammattilaisten silmin. Aika moni luulee myös, että pumppuja ei tarvitse tai kannata huoltaa ollenkaan.
– Pumppujen sekä joidenkin muiden virtauslaitteiden määräaikaishuollon aikarajat voivat tällaisissa poikkeustilanteissa ja satunnaisesti ylittyä. Suositeltavaa se ei ole koskaan, mutta joissain tilanteissa ymmärrettävää. Kovin pitkään ei onneaan kannata kuitenkaan kokeilla, jottei laite tai laitteistot rikkoudu, varoittaa työnjohtaja Tatu Pouttu Flowplussan Tampereen toimipisteestä.
Myös pumppujen asennukset on syytä jättää ammattilaisille.
– Joku aika sitten törmäsimme jätevesipumppuun, joka oli asennettu taloyhtiössä pyörimään väärin päin. Pumppu oli kyllä hiljalleen pumpannut jätevettä pois jo useiden vuosien ajan, mutta pyörinyt koko ajan väärään suuntaan. Tilanne oli siis sama, kun lähtisit autolla peruuttamaan Tampereelta Vaasaan. Perille ehkä pääsisit, mutta kovin järkevä liikkumistapa se ei olisi, jatkaa Pouttu.
Vuosikymmeniksi toimimaan tarkoitettu pumppu oli tässä tapauksessa ”peruuttanut” itsensä eläkkeelle vain muutamassa vuodessa.
Älä aja pumppujasi loppuun saakka
Ammattilaiset teollisuudessa ja kunnissa ymmärtävät pumppujen ja pumppaamojen huoltotarpeet. Kalliit laitteet ovat merkittäviä investointeja, joiden on tarkoitus toimia vuosikymmeniä. Yksityisten ihmisten ja pienempien taloyhtiöiden kohdalla törmää edelleen pumppujen kohdalla ”käy-niin-pitkään-kuin-on-käydäkseen” -asenteeseen.
– Ennakkohuolto tulee aina halvemmaksi kuin laitteiden uusiminen. Joissain kohteissa käymme vuosittain, joissain hieman useamminkin. Huollon yhteydessä selvitetään myös, kuinka monta vuotta laitteella on vielä elinikää jäljellä. Näin asiakas osaa varautua tulevaisuuden laiteinvestointeihin hyvissä ajoin etukäteen, huomauttaa Pouttu.
Öljyt vaihtoon ja huoltohistoria kuntoon jo asennuskohteessa
Flowplussan pumppuhuollon asiakkaita ovat vesilaitokset, teollisuus, kunnat, kiinteistöt, urheilukentät, uimahallit ja jonkin verran myös taloyhtiöt ja yksityishenkilötkin. Niinpä huollettavia pumppuja on monia erilaisia ja niitä löytyy asennettuina kaivoihin, kellareihin ja katoillekin.
– Tyypillinen huolto tapahtuu pumpun asennuskohteessa. Siellä tarkastetaan laitteiden kunto, tehdään tarvittavat mittaukset ja päivitetään laitteen huoltohistoria ajantasalle. Jos laitteelle tarvitsee tehdä korjauksia tai vaihtaa siihen osia, tapahtuu se yleensä meillä Flowplussan omalla korjaamolla, kuvailee Pouttu huoltotapahtumaa.
Asennuspaikalla tehtäviä huoltoja ovat tyypillisesti öljynvaihdot. Huoltokorjauksissa pumppuihin vaihdetaan usein myös laakereita ja tiivisteitä.
Asiakasta ei jätetä pulaan
Tyypillisessä tapauksessa asiakkaan luokse ajaa kaksi asentajaa ja nosturiauto. Pumppu nostetaan esiin kaivosta, se tutkitaan ja huolletaan sekä lasketaan alas kaivoon. Nopeimmillaan huolto kestää vain puolisen tuntia, mutta joissain tapauksessa se voi viedä jopa viikkoja. Ennalta sovitussa huollossa tarvittavat huolto-osat on aina hankittu valmiiksi, joten huolto tapahtuu hyvin nopeasti. Yllättävässä hätätilanteessa voi harvinaisten osien saanti kestää kuitenkin jopa viikkoja.
– Aina kuitenkin yritetään varmistaa, ettei asiakas jää pitkäksi aikaa ilman laitetta. Kiiretilanteissa toimitaan tarvittaessa todella ripeästi, kertoo Pouttu.