Virtausteknisessä laitteessa on monia kuluvia osia. Erilaisia laitteita on paljon ja ne ovat pitkäikäisiä, joten varastossa ei kannata makuuttaa suuria määriä varaosia pitkiä aikoja. Flowplus valmistaa suuren osan tarvitsemistaan varaosista itse.
Valmistusprosessi lähtee usein liikkeelle siitä, että asiakas ottaa suoraan yhteyttä Flowplussaan tai yrityksen asentaja huomaa, että venttiili, pumppu, sähkömoottori tai kompressori tarvitsee uuden osan. Flowplussan konepaja Pietarsaaressa, Tampereella tai Lappeenrannassa saa asiasta tiedon ja alkaa samantien selvittelemään osan teknisiä ominaisuuksia, eli sen mittoja ja materiaaleja.
– Kun osan tekniset vaatimukset ovat selvillä, valmistamme osan käytännössä joko käsityönä tai CAD-ohjelmiston ja työstökoneiden avulla. Tarvittaessa varaosa vielä käsitellään esimerkiksi karkaisemalla ennen sen toimittamista asiakkaalle ja asennusta. Usein me tuotamme tämän koko prosessin alusta saakka asiakkaalle ”avaimet käteen”-periaatteella, kertoo Flowplussan Pietarsaaren konepajasta vastaava liiketoimintapäällikkö Jari Mattila.
– Varaosa syntyy usein vanhan osan pohjalta, mutta yhä useammin meillä on myös omassa tietojärjestelmässämme varaosan tekniset vaatimukset ja piirustukset valmiina. Nopeimmillaan uusi varaosa syntyy jopa muutamassa tunnissa.
Käsityötä ja 3D-mallinnusta
Kun varaosan materiaalivaatimukset on selvitetty, hakee Flowplussan asiantuntija varastosta varaosan vaatiman määrän raaka-ainetta. Useimmiten virtausteknisten varaosien materiaali on painelaiteterästä. Flowplussalla on erittäin laaja varasto erilaisia erikoisteräksiä. Vaikka tällaisen varaston ylläpito on kallista, mahdollistaa se Mattilan mukaan nopean reagoinnin erilaisiin tilanteisiin. Yleisimpiä Flowplussan valmistamia varaosia ovat venttiilien osat. Näitä ovat esimerkiksi karat, istukat ja venttiililautaset.
– Yksittäisen varaosan valmistus voi edelleen olla lähes puhdasta käsityötä, mutta CAD-ohjelmiston avulla myös 3D-mallinnus ja automaatio ovat astuneet entistä enemmän mukaan valmistukseen. Varsinkin silloin automaatiota hyödynnetään, kun samaa osaa on syytä valmistaa useampi kappale. Meidän valmistamamme varaosa tulee asiakkaalle lähes poikkeuksetta edullisemmaksi kuin alkuperäinen varaosa, mutta lisäksi asiakas saa meiltä kriittisen tärkeän osan myös nopeammin. Laadullisesti meidän valmistamamme osat vastaavat täysin alkuperäisiä osia, painottaa Mattila.
Joissain tapauksissa alkuperäisen varaosan saaminen ja asentaminen olisi voinut ilman Flowplussaa kestää asiakkaalle jopa yhdeksän kuukautta.
– Yksikään yritys ei voi millään jäädä noin pitkäksi ajaksi uutta osaa odottamaan.
Uusi varaosa vai korjattu vanha osa?
Aina asiakkaalle ei tarvitse valmistaa kokonaan uutta varaosaa, vaan vioittuneita osia voidaan konepajalla myös korjata. Tämä on kannattavaa kaikille, sillä kulut ovat silloin asiakkaalle pienemmät ja myös ympäristö kiittää. Rikkoutuneet osat, joita ei voida suoraan hyödyntää, kierrätetään aina asianmukaisesti.
– Jos kyse on sellaisen laitteen osasta, jonka toimintaan ei kerta kaikkiaan saisi tulla edes lyhyitä katkoksia, voimme tarvittaessa tehdä asiakkaalle nopean hätäkorjauksen. Tällaisen hätäkorjauksen avulla tuotanto pääsee jatkumaan ilman pitkiä katkoksia. Aloitamme samalla myös näiden “hätäosien” korvaajiksi tulevien normien mukaisten osien valmistuksen. Uudet osat vaihdetaan laitteeseen ensi tilassa tai viimeistään seuraavan määräaikaishuollon aikana, kertoo Mattila.
Huoltokontissa varaosa valmistuu vaikka asiakkaan pihalla
Flowplus voi tarvittaessa valmistaa varaosia asiakkaille myös heidän omissa toimipisteissään. Flowplussalla on hyvin varusteltu huoltokontti, joka voidaan laitteineen ja materiaaleineen nostaa kuorma-auton kyytiin ja kuljettaa asiakkaan tuotantolaitoksen pihalle. Kontissa olevan sorvin ja muiden työkalujen avulla on mahdollista valmistaa yksinkertaisempia osia todella nopeasti.
– Kontti viedään asiakkaan luokse usein silloin, kun tuotantotiloissa tehdään suunnitelmien mukainen laajempi huoltoseisokki. Kontti ei vaadi asiakkaan puolelta oikeastaan muuta kuin sähköliitännän, josta saadaan pienoiskonepajan moniin laitteisiin riittävästi virtaa, toteaa Mattila.