Kuopion Veden perusteellisen pumppaamosaneerauksen toteutti Flowplus

Kuopion Veden perusteellisen pumppaamosaneerauksen toteutti Flowplus

04.03.2021

Kuopion Veden Särkiniemen jätevesipumppaamo oli täyssaneerauksen tarpeessa. Pääurakoitsijaksi valikoitui Flowplus, joka toteutti saneerauksen juuri kuten tilaaja halusikin.

Kuopion Vesi Oy:n toiminta-alue kattaa Kuopion kaupungin keskusta-alueen lisäksi myös Karttulan, Vehmersalmen, Riistaveden, Nilsiän, Maaningan, Juankosken ja Siilinjärven. Juomaveden jakelun lisäksi yritys huolehtii alueen jätevesihuollosta.

– Särkiniemen jätevesipumppaamo on yksi hiukan pienemmistä pääpumppaamoistamme. Se on saneerattu edellisen kerran perinpohjaisesti 1990-luvulla, joten nyt oli syytä tehdä samanlainen suuri saneeraustyö. Kilpailutuksen jälkeen pääurakoitsijaksi valikoitui Flowplus Oy, joka toteutti urakan sovitusti sekä budjetissa että aikataulussa, kertoo rakennuttajainsinööri Pekka Sairanen Kuopion Vedestä.

Ohituspumppaamo tarvittiin saneerauksen ajaksi

Urakka alkoi vanhan pumppaamon purkutöillä ja ohituspumppaamon rakentamisella. Urakan aikana uusittiin pumppaamon kattomateriaalit, pumppaamon ympärys avattiin ja sinne asennettiin uudet patolevyt sekä eristeet.

– Ohituspumppaamon rakentaminen oli välttämätöntä, sillä puhdistamolle oli Särkiniemen pumppaamon saneerauksenkin aikana pumpattava joka tunti 320 – 500 m3 jätevettä, huomauttaa Sairanen.

Urakan lopuksi Särkiniemeen asennettiin uudet pumput, putkistot, venttiilit, kansistoluukustot, sähkö- ja automaatiokeskus sekä ilmanvaihto-, hajunpoisto- ja lämmitysjärjestelmät.

Pitkäaikainen investointi

Särkiniemen tapaisen pumppaamon elinkaari on tyypillisesti 30 – 50 vuotta. Kyse on siis pitkäaikaisesta investoinnista, joten se on syytä tehdä alusta loppuun saakka kunnolla. Hyvin määräaikaishuolletut pumput, venttiilit ja putkistot toimivat pitkään, mutta Sairasen mukaan pumppaamoiden sähköjärjestelmät tulevat yleensä ensimmäisinä vaihtoikään.

– Näin iso projekti ei koskaan mene ilman yllätyksiä. Ja yleensä rakennusprojektien yllätykset eivät tuppaa olemaan iloisia yllätyksiä. Särkiniemen kohdallakin pieniä ongelmia paljastui saneerauksen kuluessa, mutta ne saatiin hoidettua aikataulun puitteissa kuntoon, kiittelee Sairanen.

Rakennuttajainsinöörillä on takanaan pitkä työkokemus sekä rakentamisesta että vesijohtolaitoksista. Kuopion Vedessä Sairanen on ehtinyt työskennellä neljä vuotta.

Pääurakoitsijalla on suuri vastuu

Kuopion Vedellä ei ollut ennen Särkiniemen saneerausurakkaa kovin paljoa kokemuksia Flowplussasta. Joitain pumppuhuoltoja olivat Flowplussan Varkauden toimipisteen ihmiset käyneet Kuopion Vedelle tekemässä.

– Tällaisessa urakassa pääurakoitsijalla on suuri vastuu. Flowplus hoiti sen roolinsa hyvin. Myös alihankkijat pysyivät aikatauluissaan ja urakka eteni siksi suunnitellusti. En näe mitään syytä siihen, ettemmekö voisi tehdä yhteistyötä Flowplussan kanssa myös tulevaisuudessa, kertoo Sairanen.

Avaimet käteen

Särkiniemen urakka aloitettiin 28.9.2020 ja se luovutettiin Kuopion Vedelle 13.11.2020. Taustalla oli Kuopion Veden järjestämä kilpailutus, jossa oli mukana useita palveluntarjoajia. Alusta lähtien haettiin ”avaimet-käteen”-urakoitsijaa, joka huolehtisi koko urakasta alusta loppuun saakka.

– Teimme alustavat selvitykset ja suunnitelmat tulevaisuuden tarpeistamme. Sen jälkeen järjestimme kilpailutuksen, jonka voitti Flowplus.

– Laatukriteereillä oli kilpailutuksessa oma merkityksensä, mutta niin myös hinnalla. Luonnollisesti halusimme pitää omat kustannuksemme mahdollisimman pieninä, huomauttaa Sairanen.


Kuopion Vesi Oy on Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan omistama vesihuoltoyhtiö, joka vastaa vesihuollosta toiminta-alueillaan omistajakunnissa. Yhtiön vesihuollon piirissä on noin 120 000 asukasta. Yhtiön liikevaihto on 32 milj€ ja vakituisen henkilöstön määrä on 92.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Kuopion Veden perusteellisen pumppaamosaneerauksen toteutti Flowplus