Kenttätyön konkari – huoltoteknikko Ari Rantonen tuntee työnsä haasteet

Tuoliin istahtaa hymyilevä mies, jonka puheesta kuulee, ettei hän ole alun perin kotoisin Uudeltamaalta. Ari Rantonen on lähtenyt parikymppisenä Pohjois-Pohjanmaalta Etelä-Suomeen töiden perässä. Nyt, reilu 20 vuotta myöhemmin, hän tuntee vesihuollon ja pumpputekniikan kuin omat taskunsa. Flowplus Oy:n Vantaan vesihuoltoyksikön asentajana hän varmistaa, että julkinen liikenne pyörii ja ihmisten arki rullaa moitteetta – usein huomaamattomasti, taustalla.

Asentajan ura ei ollut tarkkaan harkittu polku, vaan se muotoutui työelämän myötä. ”Muutin 2009 Hangosta pääkaupunkiseudulle ja päädyin laitevalmistajalle kokoonpano- ja koeajohommiin. Pumppujen parissa meni 13 vuotta, kunnes toiminta siirrettiin Suomen ulkopuolelle. Sitten kuulin, että täällä on huoltohommia tarjolla, ja 2015 aloitin nykyisessä tehtävässäni”, Ari kertoo.

Pumppujen kanssa Ari on työskennellyt siis jo yli kaksi vuosikymmentä – eikä vielä ole aika pistää hanskoja naulaan. ”Liikaa”, hän naurahtaa pilke silmäkulmassa.

Ari Rantonen Vantaan palvelukeskuksella

Arjen varmistaja kentällä

Arin työpäivät ovat vaihtelevia, ja jokainen päivä tuo mukanaan omat haasteensa. Huoltokohteet voivat sijaita aivan lähistöllä tai muutamien tuntien ajomatkan päässä, mutta yksi asia on varmaa: ennakkosuunnittelu on avain onnistuneeseen työpäivään. Varusteet haetaan matkaan tai toimitetaan suoraan kohteeseen, ja kentällä työskennellään yleensä yhdessä tai muutamassa paikassa kerrallaan – saneeraukset voivat kestää viikon tai ylikin.

”Tällä hetkellä ollaan aika paljon samassa työkohteessa ja saneerauksiakin tehdään. Lähikuntien pumppaamoiden vuosihuollot alkavat taas kohta”, Ari kertoo. Kenttätyö vaatii laaja-alaista osaamista, sillä työssä yhdistyvät mekaaninen työskentely ja sähköasennukset. Suoraa koulutusta alalle ei ole, mutta tietyt pätevyydet, kuten sähkö- ja tulityöluvat sekä tieturvakoulutus, ovat välttämättömiä. Lisäksi jokaisen asiakkaan tiloissa toimitaan heidän sääntöjensä mukaisesti.

 

Turvallisuus ennen kaikkea

Työssä korostuu myös yhteistyö asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Monissa kohteissa paikalla on asiakkaan edustaja tai muu valtuutettu yhteistyökumppani, ja turvallisuussyistä tietyissä paikoissa ei voi työskennellä yksin. ”Osassa työkohteista on tarkat aikataulut, joista sovitaan etukäteen. Molemminpuolinen luottamus asiakkaan ja meidän välillämme helpottaa työtä, ja vuosien varrella on syntynyt vahvoja yhteistyösuhteita.” Arin ja hänen työparinsa vankkaa osaamista arvostetaan myös kentällä, ja asiakkaat toivovat heitä usein takaisin tutuille työmaille.

Turvallisuus on työssä ensiarvoisen tärkeää. Suojavaatteet ja -varusteet kuuluvat arkeen, ja työolosuhteet voivat vaihdella ahtaista tiloista paikkoihin, joista ei tiedetä mitä on vastassa. ”Tarkkana pitää olla, eikä kannata alkaa pelleillä turvallisuusasioiden kanssa”, Ari painottaa. Yleisien turvallisuusohjeistukisen lisäksi asiakkailla on usein omia turvallisuusohjeistuksiaan, jotka tulee huomioida työssä. Kentällä toimiessa työpari on usein matkassa mukana. ”Esimerkiksi ahtaissa tiloissa työskennellessä työparin läsnäolo on välttämätöntä”, Ari kertoo.

Vapaa-aika tuo tasapainoa

Työn vastapainona Ari viihtyy pyörän selässä. ”Viime vuonna tuli hommattua sähköpyörä työsuhde-etuna, ja sillä tuli ajettua vajaat 80 päivässä. Täällä riittää reittejä, missä mennä.” Matkailu on Arin toinen suuri kiinnostuksen kohde ja siitä aiheesta olisikin tarinoita riittänyt. Viimeisimpänä matkakohteena olivat Kuala Lumpur ja Singapore, mutta haaveet ulottuvat vielä pidemmälle. ”Turkoosi vesi ja hienot hiekkarannat – Malediivit tai Tahiti olisivat unelmakohteita”, Ari haaveilee.

Kahden vuosikymmenen kokemus vesihuollon parissa on tuonut mukanaan arvokasta tietotaitoa, ja työ on edelleen monipuolista ja mielekästä. Vaikka arjen pyörät pyörivät huomaamatta, niiden taustalla on joukko ammattilaisia, joiden asiantuntemus ja sitoutuminen varmistavat, että kaikki toimii – Ari Rantonen yhtenä heistä.

OTA YHTEYTTÄ