Jos pumppu pettää, niin korvaako vakuutus?

Jos pumppu pettää, niin korvaako vakuutus?

10.08.2021

Jos pumppu pettää, niin vakuutus ei välttämättä korvaa vesivahinkoa pumpunomistajalle. Siksi pumpun kuntoa on syytä seurata ja huollosta kannattaa huolehtia ajoissa.

Siellä jätevesikaivon pohjalla se pumppu on….

Työnjohtaja Toni Mäki-Latikan puhelin soi aamulla Flowplussan Seinäjoen yksikössä. Toisessa päässä soitteli asunto-osakeyhtiön vastuuhenkilö, joka kertoi, että heidän taloyhtiönsä perusvesipumppaamo ei enää toimi normaalisti. Mäki-Latikka hyppäsi autoonsa ja lähti tarkistamaan pumppaamon kuntoa. Ammattimies sai kuin saikin toisen pumppaamon vanhoista, huoltamattomista ja paljon elämää nähneistä pumpuista vielä jollain lailla toimimaan. Toinen pumpuista oli ehtinyt jo kärähtämään korjaamiskelvottomaan kuntoon. Tämä hätäkorjaus oli kuitenkin vain laastari avomurtuman päällä. Oli aivan selvää, että pumppaamo vaati perusteellisen saneerauksen.

– Pumppaamon uusimisen kustannusarvio oli noin 7000 – 8000 euroa. Iso summa, joka ihan ymmärrettävästi kuulosti asunto-osakeyhtiön mielestä suurelta. Kun kerroin heille, että mahdollinen vesivahinko maksaa monia kymmeniä tuhansia euroja eikä vakuutus luultavasti korvaa tällaisen perusvesipumppaamon aiheuttamia vahinkoja, muuttui suhtautuminen asiaan nopeasti. Uusimme lopulta kohteessa pumput, putkistot ja sähkökeskuksen. Asensimme sinne myös mobiilisti toimivan hälyttimen, jonka avulla saamme tiedon mahdollisista ongelmista nopeasti, kertoo Mäki-Latikka.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Nyt kyseisen asunto-osakeyhtiön pumppaamolla on Flowplussan kanssa vuosihuoltosopimus. Pumput huolletaan säännöllisesti ja niiden toiminta on jatkuvassa seurannassa.

Toni Mäki-Latikka:

”Tuulivoimalan koneiston paineenkorotuspumppujen huoltaminen on ollut varmasti yksi kaikkein jännittävimmistä työkokemuksistani. Vaihdoimme pitkän kiipeämisen jälkeen muutaman Sisu-askin kokoisen tiivisteen pumppuihin, joiden toiminta on kriittistä koko voimalan kannalta. Sieltä 86 metrin korkeudesta oli komeat näkymät. Paljon on peltoa ja metsää Suomessa!”

Tarkista, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei

Vakuutusyhtiöt ja niiden korvauskäytännöt ovat erilaisia, mutta tyypillisesti jätevesipumppaamoiden vauriot kuuluvat vakuutuskorvausten piiriin. Yksinkertaisemmat peruvesipumppaamot eivät sen sijaan välttämättä kuulu. Jokaisen pumpun omistajan on tämän vuoksi syytä käydä läpi omien vakuutustensa korvausehdot hyvissä ajoin. Siis ennen kuin jotain tapahtuu.

– Asunto-osakeyhtiöiden lisäksi meidän asiakkaitamme ovat muun muassa kiinteistöyhtiöt, kunnat ja kaupungit sekä niiden jäte- ja perusvesipumppaamot. Huollamme paljon erilaisia sadevesipumppaamoita, jotka sijaitsevat tyypillisesti esimerkiksi ratojen ja teiden alikulkutunneleissa. Toimimme lähinnä Seinäjoella ja lähikunnissa, mutta tarvittaessa myös ympäri Suomea, sanoo Mäki-Latikka.

Seinäjoella Flowplus huoltaa, korjaa ja asentaa etenkin pumppuja ja sähkömoottoreita.

– Myymme myös sekä vaihtolaitteita että uusia laitteita. Olemme merkkiriippumaton yritys, joten huollamme kaikenmerkkiset laitteet, muistuttaa Mäki-Latikka.

Pumpun hyvä kunto varmistuu vain määräaikaishuollolla

… ja tältä kovia kokenut pumppu näyttää ylösnostettuna.

Pumppujen ja pumppaamoiden kohdalla ongelmia aiheuttavat useimmiten pinnanohjausanturien rikkoutuminen. Myös varsinaisissa pumpuissa ja pumppaamon sähköosissa on usein vikoja. Kosteus ja sähkö eivät oikein sovi yhteen, vaikka laitteet ja laitteistot onkin mahdollisimman hyvin eristettyjä.

– Pumpusta näkee helposti jo päältä, onko se huollon tarpeessa. Ongelma on vain yleensä se, että pumput ovat jossain syvällä maan sisässä ja pahimmillaan jäteveden peittäminä. Myös pumppaamoiden yleinen siisteys kertoo ammattilaiselle paljon. Vähintään parin vuoden välein olisi kaikki pumput ja pumppaamot joka tapauksessa tarkastettava ja huollettava. Mieluiten kerran vuodessa, jos haluaa nukkua yönsä hyvin, sanoo Mäki-Latikka.

Huonosti vetävä viemäri on vaaran merkki

Mistä pumpun omistaja voi itse päätellä, että jotain on vialla? Mitkä ovat selvät vaaran merkit, joihin on syytä reagoida?

– Jos pumppaamo on hyvin syrjässä eikä käytössä ole mitään jatkuvaa seuranjärjestelmää, voivat ongelmat päästä pahoiksi ennen kuin asiat huomataan. Selkeä merkki on esimerkiksi viemäri joka ei enää vedä entiseen malliin. Syy voi olla monessa muussakin asiassa, mutta myös pumpun kunto on syytä tarkistaa. Jos pumpusta tai pumppaamosta alkaa kuulua mitään erikoisia ääniä, on se luonnollisesti myös huono merkki. Oikein toimiva laite ei juurikaan ääntele, jatkaa Mäki-Latikka.

Flowplus Oy
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Jos pumppu pettää, niin korvaako vakuutus?