Imatran Lämpö: Kaukolämpökattilan vesi on pidettävä liikkeessä ja lämpimänä

Imatran Lämpö: Kaukolämpökattilan vesi on pidettävä liikkeessä ja lämpimänä

17.11.2020

Imatran Lämpö Oy:n kaukolämpökattilan pumpusta rikkoontui kesällä 2020 laakeri. Vaihto-osa vaihtui pumppuun omin voimin, mutta pumpun sähkömoottorin linjaus vaati erityisosaamista. Flowplus tuli onneksi apuun nopeasti.

Imatran Lämpö Oy tuottaa ja toimittaa kaukolämpöä sekä jakelee myös maa- ja biokaasua Imatran kaupungin alueella. Kaukolämpöasiakkaita yrityksellä on 750 ja maakaasuasiakkaita 200. Taloyhtiöiden lisäksi asiakkaina on myös yrityksiä, yhteisöjä ja teollisuutta.

– Suurimmassa lämpökeskuksessamme on kaksi kaukolämpökattilaa, joista toinen oli jo heinäkuun alkupuolella poissa käytöstä huollon vuoksi. Käytössä olleen toisen kattilan pumppu alkoi yllättäen pitämään pahaa ääntä. Jouduimme irrottamaan pumpun sähkömoottorin ja vaihtamaan siihen laakerin. Moottorin linjaus ei kuitenkaan meiltä omin voimin onnistunut, joten soitimme Flowplussaan. Sieltä karautti Vesa Hynönen nopeasti paikalle ja linjasi pumpun, kertoo Imatran Lämmön käyttöpäällikkö Turo Valkama.

Jos kattilaa ei olisi saatu nopeasti käyttökuntoon, olisi kaukolämmöntuotanto tarvinnut tehdä maakaasulla normaalin puulla tapahtuvan lämmöntuotannon sijaan. Kaasu on huomattavasti puuta kalliimpaa kaukolämmön tuotannossa.

– Maakaasun käyttö lämmöntuotannossa maksaa meille 200-300 euroa enemmän tunnilta, joten nopean toiminnan ansiosta säästimme useita tuhansia euroja, kiittelee Valkama.

Lupaus nopeasta palvelusta lunastettiin

Sähkömoottori on linjattava huolellisesti, jotta se toimii moitteetta. Väärä linjaus voi synnyttää värinöitä, jotka rikkovat moottorin ennenaikaisesti. Linjaaminen vaatii asentajan erikoisosaamisen lisäksi myös erikoistyökaluja, joita moottorin omistajan ei yleensä kannata itselleen hankkia.

– Flowplussan kaverit olivat lupailleet minulle, että he toimivat ja palvelevat asiakkaitaan nopeasti. Nyt otettiin niistä puheista mittaa aivan todellisessa tilanteessa. Pitivät kyllä lupauksensa ja toimivat nopeasti. Jos arvosteluasteikko saamastani palvelusta on 1-5 välillä, niin täyden vitosen heille annan, jatkaa Valkama.

”Nyt” on usein NYT!

Flowplus on ollut Imatran Lämmön yhteistyökumppani varoventtiilien kanssa jo aikaisemmin. Myös joitain sähkömoottorihuoltoja Flowplus on tehnyt yritykselle ennen viime kesän kaukolämpökattilaan liittyvää tapausta.

– Heitä voi kiittää siitä, että he ymmärtävät nopeasti, kuinka tärkeästä ja kriittisestä asiasta voi olla kysymys. Kun tarvitsemme jotain juuri nyt, on tärkeää, että toisessa päässä ymmärretään, että ”nyt” on tosiaankin NYT, painottaa Valkama.


Imatran Lämpö Oy tuottaa ja toimittaa kaukolämpöä sekä jakelee maa- ja biokaasua Imatran kaupungin alueella. Vuoden 2016 alusta lähtien kaukolämpö on tuotettu kotimaisella ja lähiseudulta kerätyllä metsähakkeella sekä metsäteollisuuden sivutuotteilla. Imatran kaukolämpöverkostoa on myös uudistettu, jotta uusien biolämpökeskusten hyötyä saadaan jaettua optimaalisesti. Bioenergiaan siirtymisen ansiosta Imatran kaukolämpö on tänä päivänä käytännössä hiilineutraalia.

Flowplus Oy
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Imatran Lämpö: Kaukolämpökattilan vesi on pidettävä liikkeessä ja lämpimänä