Generaattorin huollossa tärkeintä on etukäteissuunnittelu

Generaattorin huollossa tärkeintä on etukäteissuunnittelu

11.06.2020

Generaattorin huollossa ei ole varaa hötkyillä. Laitteet ovat usein suuria ja poikkeuksetta arvokkaita. Niiden huoltokatkokset on pidettävä mahdollisimman lyhyinä, jotta asiakas saa laiteinvestoinneilleen maksimituoton.

turbiini generaattori

Jos generaattoreita ja moottoreita ei huolleta suunnitelmien mukaisesti, rikkoontuvat ne ennen aikojaan. Tämä pätee sekä pienempiin että suurempiin laitteisiin. Flowplussan huoltamista laitteista suurimpiin kuuluvat vesivoimaloista löytyvät jopa 100 000 kiloa painavat generaattorit.

– Generaattorit ovat suuria ja kalliita laitteita, joiden tehtävä on tuottaa sähköenergiaa teollisuudelle ja kuluttajille. Generaattorin omistaja haluaa huolloilla varmistaa, että laitos tuottaa energiaa ja tuloja vuosikymmenten ajan. Hyvällä etukäteissuunnittelulla laitteistojen huoltokatkokset saadaan mahdollisimman lyhyiksi. Generaattorien huoltohommissa on oltava erityisen huolellinen, sillä virheet voisivat tulla todella kalliiksi, pohtii Flowplus Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Sakari Uusitalo.

Uusitalolle on kertynyt työkokemusta sekä sähkölaitteiden että muiden pyörivien moottoreiden huolloista jo yli 20 vuoden ajan. Monet erilaiset moottorit ja generaattorit ovat tulleet tutuiksi sekä työntekijän, yrittäjän kuin nyt esimiehenkin näkökulmista.

Suuret laitteet mutta mahdollisimman pienet huoltokatkot

Flowplus Oy on vuosittain mukana noin kymmenen generaattorin huollossa, eli ”revisiossa”. Vaikka katkokset yritetään pitää mahdollisimman lyhyinä, voi revisio viedä siitä huolimatta aikaa useamman viikon. Usein voimalaitoksissa huolletaan generaattorin lisäksi myös muita asioita, joita voidaan tehdä vain tuotannon ollessa katkaistuna.

– Huollettavat laitteet ovat tyypillisesti useita megawatteja tuottavissa laitoksissa. Olemme suurten laitevalmistajien tukena mukana näissä usein vuosittain toteutettavissa revisioissa. Alan suuria toimijoita ovat muun muassa General Electric (GE) ja Voith Hydro. Turbiinigeneraattoreissa Fortum on iso päämies ja yhteistyökumppani, kertoo Uusitalo.

Suomen lisäksi suomalaisilla generaattorien huoltajilla on kysyntää myös Ruotsin ja Norjan puolella. Joskus ovat suomalaiset generaattorihuoltajat päätyneet työkeikalle jopa Japaniin saakka.

Huollolla parempi toimintavarmuus

Tyypillisiä generaattorin huoltokohteita ovat pienempien määräaikaistarkastuksien lisäksi staattorien käämityksien uusimiset sekä roottorinapojen uudelleen eristykset. Suuri osa huolloista tehdään paikan päällä generaattorin luona, mutta osa tehdään myös Flowplussan omissa toimitiloissa.

– Generaattorin roottorin napojen uudelleeneristykset tehdään yleensä omalla korjaamolla, mutta käämitykset puolestaan voimalaitoksella, tarkentaa Uusitalo.

Suurin osa huolloista on määräaikaishuoltoja, jotka tehdään joko vuosittain tai muutaman vuoden välein. Laitevalmistaja tai käynninaikaiset tarkastusmittaukset määräävät toteutettavan huoltoaikataulun. Generaattori avataan suurempaa revisiota varten tyypillisesti viiden vuoden välein, mutta laitteiden välillä on vaihtelua.

– Näillä revisioilla saadaan laitteille hyvä toimintavarmuus ja parhaimmillaan monien vuosien katkeamattomat käyttöjaksot.

Huollon lykkäämisessä on riskinsä

Poikkeusaikoina osalla asiakkaista on halua siirtää myös generaattorien huoltoja tuonnemmaksi. Jos mitään hälyttävää ei ole tiedossa, niin Uusitalon mukaan pienet lykkäykset ovat yleensä mahdollisia. Laiterikkojen riski alkaa kuitenkin kasvaa nopeasti.

– Asiakkaat kartoittavat luonnollisesti itsekin jatkuvasti laitteidensa kuntoa. Laitevauriot ovat aina kalliita tapahtumia, joten ne on syytä välttää kaikissa tilanteissa. Myös vakuutusyhtiöillä on varmaankin omia vaatimuksiaan siitä, kuinka usein laitteet on huollettava, jos haluaa pitää vakuutukset voimassa, muistuttaa Uusitalo.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Generaattorin huollossa tärkeintä on etukäteissuunnittelu