Flowdicator tarkkailee Lumijoen Veden pumppujen kuntoa

Flowdicator tarkkailee Lumijoen Veden pumppujen kuntoa

15.04.2020

Flowdicator on pumppujen ja pumppaamojen seurantajärjestelmä, joka seuraa laitteiden toimintaa ja hälyttää, jos asiat eivät ole kunnossa. Lumijoen Vesi Oy:ssä järjestelmä on ollut käytössä syksystä 2019 lähtien.

Lumijoen Vesi Oy:llä on reilut 800 vesiliittymää. Vesijohtoverkostoa on kaikkiaan noin 150 kilometriä. Yrityksen pumppaamoista kuudessa on käytössä Flowdicator-seurantajärjestelmä.

– Hankimme Flowdicatorin erityisesti sen vuoksi, että useissa pumppaamoissamme oli melko vanhat eikä siksi enää kovin luotettavat hälytysjärjestelmät. Hälytys saatiin vasta siinä vaiheessa, kun laite oli jo rikkoontunut. Nyt Flowdicator-järjestelmän avulla saamme jatkuvasti tietoa pumppaamon toiminnasta, joten voimme reagoida laitteistojen toiminnassa tapahtuviin muutoksiin nopeammin, kertoo kunnaninsinööri Ari Korkala Lumijoen kunnasta. Korkala toimii kunnallisen virkansa rinnalla myös Lumijoen Vesi Oy:n toimitusjohtajana.

– On hyvin mahdollista, että laajennamme järjestelmän käyttöä tulevaisuudessa myös muihin pumppaamoihimme. Keräämme vielä käyttäjäkokemuksia järjestelmästä ja katsomme asiaa tarkemmin sen jälkeen, jatkaa 14 vuotta erilaisissa vesilaitostehtävissä työskennellyt Korkala.

Kohtuulliset käyttöönottokustannukset

Lumijoki on pieni mutta vireä kunta Oulun eteläpuolella Liminganlahden rannalla. Asukkaita kunnassa on noin 2000 henkilöä, joten kunnan pääosin omistama vesilaitos on siksi melko pieni. Raakaveden kunta ja vesilaitos saa tällä hetkellä yhdestä pohjavedenottamosta. Jätevesien käsittelyssä lähikunnat tekevät yhteistyötä, joten myös Lumijoen asukkaiden jätevedet päätyvät 25 kilomerin päähän Lakeuden Keskuspuhdistamo Oy:n käsittelylaitokseen.

– Heräte Flowdicator-järjestelmän kokeiluun tuli Flowplussan Rauno Tuppuraisen yhteydenoton seurauksena. Keskustelimme pumppaamojen valvonnasta ja Rauno kertoi, että heillä olisi siihen uusi ja moderni järjestelmä tarjolla. Järjestelmän käyttöönottokustannukset olivat hyvin kohtuulliset, joten päätimme aluksi ottaa sen koekäyttöön yhdessä siirtolinjassa, sanoo Korkala.

Hälytykset nopeammin ja luotettavammin

Aikaisemmin pumppaamoilta saatiin vesilaitokselle vain valo- tai äänimerkit, mikäli laitteissa oli jotain vikaa. Tämä tarkoitti yleensä sitä, että hätä oli silloin suuri ja jokin laite oli jo rikkoontunut.

– Meidän kannaltamme Flowdicator-järjestelmän suurimmat hyödyt tulevat siitä, että saamme hälytykset nopeasti ja viipymättä. Pumppaamoilla tapahtuvat hämmingit saadaan näin nopeammin otettua haltuun ja korjattua. Muutama kerta on käynyt niin, että Flowdicator on osannut varoittaa meitä jo ennalta tulevista ongelmista, huomauttaa Korkala.

Tiedot päivittyvät verkon kautta mobiilisti

Lumijoen Vesi Oy:n palkkalistoilla ei ole yhtään työntekijää. Kolme henkilöä kunnasta työskentelee kuitenkin pääasiassa vesilaitoksen asioiden parissa. Huolto- ja asennustehtävissä käytetään ulkopuolisia yhteistyökumppaneita, muun muassa Flowplus Oy:ä.

– Flowdicator-järjestelmän eräs hyvä ominaisuus on sen toiminta netin kautta. Nyt koronaeristyksen aikanakin näen jatkuvasti täällä kotitoimistollani, missä kunnossa järjestelmään yhdistetyt pumppamot ovat. Emme siis tarvitse minkäänlaisia valvomoita, vaan oma läppäri riittää hyvin, kiittelee Korkala järjestelmän toimintaa.


Lumijoen Vesi Oy on Lumijoen kunnan alueella toimiva vesilaitos. Lumijoen kunnassa on reilut 800 vesiliittymää. Vesijohtoa kunnan alueella on noin 150 kilomeriä. Vesilaitoksen omistaa pääosin Lumijoen kunta, mutta laitoksella on myös yksityisiä omistajia.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Flowdicator tarkkailee Lumijoen Veden pumppujen kuntoa