Flowdicator H pitää huolta pumpustasi 24/7

Flowdicator H pitää huolta pumpustasi 24/7

05.11.2020

Flowdicator H on modernia teknologiaa sisältävä pumppujen ja pumppaamoiden seurantajärjestelmä ja etävalvontaratkaisu. Se seuraa pumppujasi, tietää pumppujesi tämän hetkisen kunnon ja osaa myös ennustaa niiden huoltotarpeen. 

Maailmalla on satojamiljoonia pumppuja ja Suomessakin erilaisia pumppuja on satojatuhansia. Niillä pumpataan juomavettä, jätevettä, hulevettä ja monia erilaisia nesteitä teollisuudessa. Osa pumpuista sijaitsee hankalissa ja ahtaissa paikoissa sekä kaukana kaikesta.

– Pumppujen ja pumppaamojen omistajalle Flowdicator H tuo mielenrauhan. Järjestelmä osaa tunnistaa pumpun tai laitteiston kunnon ilman erillisiä antureita. Tarvitaan vain helppokäyttöinen Flowdicator H -mobiiliyksikkö (kuvassa), joka lähettää jatkuvasti dataa pumpun tai pumppaamon toiminnasta tietojärjestelmään. Tästä datasta Flowdicator H -ohjelmisto kykenee tulkitsemaan pumpun nykykunnon ja myös huoltotarpeen, kertoo laitteen kehitystyössä alusta asti mukana ollut toimitusjohtaja Matti Viita Viimatech Digital Oy:stä.

Eniten hyötyä Flowdicator H:sta saavat vesilaitokset, taloyhtiöt ja teollisuus. Haja-asutusalueilla järjestelmä toimii kustannustehokkaasti. Järjestelmään liittyvän mobiiliyksikön asennus tapahtuu nopeasti ja sen ylläpito on helposti toteutettavissa etänä.

Mobiilia valvontaa ja analyysia

Viidan mielestä Flowdicator H:n tärkeimmät hyödyt syntyvät

– kustannustehokkuudesta
– helppokäyttöisyydestä
– kattavuudesta – Flowdicator H:n voi yhdistää kaiken merkkisiin pumppuihin
– yksinkertaisesta ja helposta asennuksesta
– ennakointikyvystä, jolloin seurattavan pumpun huolto- ja korjaustarve tulevat näkyviin hyvissä ajoin.

Useat perinteisemmät pumppujen seurantajärjestelmät mittaavat esimerkiksi laitteen värähtelyä. Seurantaa varten pumppuun on silloin asennettava erillinen värähtelyanturi. Jos pumppu sijaitsee esimerkiksi jätevesikaivon pohjalla, on värähtelyanturin asennus hankalaa, aikaa vievää ja usein myös sotkuista puuhaa.

– Flowdicator H:ssa pumpun jatkuva analyysi tapahtuu asennuskaappiin sijoitetun pienen mobiiliyksikön välityksellä. Asennukseen ei tarvita perinteiseen tapaan nosturiautoa, jonka avulla pumppu ensin nostetaan ylös, asennetaan anturi ja lasketaan pumppu lopuksi takaisin kaivon pohjalle. Flowdicator H:ssa dataa kerätään pumpun virtajohdosta ja lähetetään mobiilisti analyysijärjestelmään, huomauttaa Viita.

Akateeminen tutkimus ja käytännön huippuosaaminen näkyvät lopputuloksessa

Flowdicator H:ta voi käyttää tarvittaessa pelkkänä hälytinlaitteena: kun pumppu ei syystä tai toisesta toimi, lähettää Flowdicator-mobiililaite tiedon ongelmasta tietojärjestelmään ja pumpun omistajalle. Eniten järjestelmästä saadaan hyötyä, kun päästään ottamaan käyttöön myös ennakointialgoritmit, joiden pohjalta järjestelmä analysoi saatua dataa 24/7. Jatkuva seuranta ja analyysi paljastavat pumpun sielunelämästä useita asioita.

– Flowdicator H:ta ei ole kehitetty eikä sitä kehitetä jatkossakaan pelkästään laboratoriossa. Kehitystyö on jatkuvasti kiinni myös pumppumaailman todellisissa käytännöissä. Saamme jatkuvasti käytännön tietoa ja kokemuksia Flowplus Oy:n asentajilta ja asiantuntijoilta, joita hyödynnämme järjestelmän kehitystyössä. Flowdicator H:ssa yhdistyvät siis akateeminen huippuosaaminen sekä käytännön kokemukset. Siksi järjestelmä toimii tehokkaasti erilaisilla asiakkailla, erilaisissa pumpuissa ja pumppaamoissa sekä monissa erilaisissa asennusympäristöissä, listaa Viita.

Koska kyseessä on paljon tietoa siirtävä ja säilyttävä tietojärjestelmä, on myös Flowdicator H:n tietoturvaan kiinnitetty erityisen paljon huomiota.

Tulevaisuudessa lisää ominaisuuksia

Flowdicator H on tällä hetkellä hyllystä ostettavissa oleva perusvalvontatuote, jonka kehitystyö jatkuu. Seuraavan sukupolven Flowdicator H+ sisältää nykyistä enemmän ominaisuuksia.

Flowdicator H+ tuo tullessaan ennustavan kunnossapidon analytiikan. Se tunnistaa ja ennustaa noin kymmenen erilaista pumpuille tyypillistä vikatilannetta. Näitä ovat muun muassa erilaisten tukkeumien ja venttiilivikojen sekä kavitaation, kulumisen ja laakerivikojen tunnistaminen.

Flowdicator H (ja H+) -palvelukokonaisuutta myy Flowplus Oy. Ratkaisu on kehitetty yhteistyössä Viimatech Digital Oy:n kanssa.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Flowdicator H pitää huolta pumpustasi 24/7