Ennakoiva venttiilihuolto säästää: ”Älä höyrytä harakoita”

Ennakoiva venttiilihuolto säästää: ”Älä höyrytä harakoita”

18.11.2021

Ennakoiva venttiilihuolto säästää rahaa, tuo käyttöturvaa ja pidentää laitteistojen ikää. Kovassa paineessa liikkuva kuuma höyry on syytä pitää aina putkien ja venttiilien sisällä, eli poissa harakoilta.

Ennakoivalla venttiilihuollolla estetään tehokkaasti yllättävät ja ennakoimattomat tuotantokatkokset. Säännöllisten ennakkohuoltojen määrä on lisääntymään päin, mutta edelleen venttiilejä huolletaan ja korjataan turhaan usein liian myöhään, eli vasta niiden rikkouduttua.

– Me olemme kyllä nopeita huolloissa, korjauksissa ja asennuksissa, mutta usein laiterikko aiheuttaa selvää haittaa asiakkaan tuotannolle. Muutaman tunnin katkos voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja, vuorokauden katkoksen hinnasta nyt puhumattakaan. Varsinkin tuotannon kannalta kriittisimmät venttiilit olisi syytä huoltaa ennakkosuunnitelmien mukaisesti. Aika monen venttiilin kohdalla huoltovälin kuuluisi olla maksimissaan neljä vuotta, kertoo Flowplus Oy:n pitkäaikainen venttiiliasiantuntija ja työnjohtaja Arto Rajahalme.

Yli 40 vuotta venttiileiden valmistuksen, huollon ja asennuksen parissa työskennellyt Rajahalme on erityisesti korkeapaineventtiilien asiantuntija. Hänen asiantuntemustaan on tarvittu Suomen lisäksi vuosien varrella Kanadassa, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa ja Puolassa. Myös Viro ja Latvia ovat tulleet viime vuosina tutuksi. Viimeisin pidempi huoltoreissu vei Rajahalmeen Viron Pärnuun marraskuussa 2021.

Arto Rajahalmeen neljään venttiilien täyteiseen vuosikymmeneen mahtuu monta kiinnostavaa työkeikkaa. Mieleenpainuvin niistä on Rajahalmeelle ollut keikka Kanadaan, Montrealin lähistölle. Siellä oli nesteytetyllä maakaasulla (LNG) kulkeva laiva, jonka venttiilit vaativat huoltoa. Venttiilien erikoisosaaja tarvittiin paikalle ja Rajahalmeen maine oli kiirinyt moottorivalmistajan korviin.

– Laivan venttiilien huoltokeikka oli kiinnostava jo sellaisenaan, mutta vielä mieleenpainuvampi oli matka Montrealista laivan luokse. Sää oli kurja, joten vietin ensin kolmatta vuorokautta Montrealin lentokentällä odottaen lentoni lähtöä. Kun sitten pääsin vihdoin perille, totesin ettei työkalupakkini ollutkaan saapunut perille. Onneksi olin jo tähän hieman varautunut ja ottanut huollon kannalta kriittisimmät työkalut matkalaukkuuni. Paikallisesta supermarketista sain sitten loput. Kun paluumatkani ensimmäinen lento oli peruttu, alkoi mielessäni kyteä pieni huoli siitä, että koska ja milläköhän ilveellä mahdan päästä takaisin Montrealiin ja sitä kautta koti-Suomeen. No, pääasia oli, että laivan venttiilit saatiin kuntoon ja minäkin pääsin palaamaan vihdoin takaisin kotiin, muistelee Rajahalme.

Varaosat omilta konepajoilta nopeasti

Monesta muusta venttiilialan yrityksestä poiketen Flowplus korjaa venttiilit ja valmistaa niiden varaosat tarvittaessa omissa konepajoissaan. Pietarsaaressa sijaitsee yrityksen suurin konepaja, mutta Tampereen paja ei sille paljoa koossa kalpene. Usein asiakkaalla on kova kiire, joten myös konepajat on trimmattu toimimaan nopeasti.

– Ennakkohuollossa voimme varmistaa hyvissä ajoin, että meillä on asiakkaan luokse mennessämme juuri oikeat osat ja tiivisteet mukanamme. Kiiretilanteessa on toimittava toisin. Jos meillä on venttiilin kaikki tekniset tiedot tietokannassamme, voimme valmistaa tarvittavan osan hyvinkin nopeasti. Joskus asentajamme mittaa ja mallintaa tarvittavat osat asiakkaan luona, lähettää tiedot meille mobiilisti ja pääsemme saman tien valmistamaan varaosaa joko Tampereella tai Pietarsaaressa, kuvailee Rajahalme varaosien valmistusprosessia.

Valmis osa toimitetaan joko Flowplussan omien ihmisten tai kuriiripalvelujen kautta asiakkaalle mahdollisimman nopeasti. Laite korjataan kuntoon ja tuotanto pääsee taas jatkumaan.

Venttilihuoltoa avaimet käteen

Useimmiten ennakkohuollon piiriin kuuluvia ovat varoventtiilit ja reduktioventtiilit. Ennakkohuolto-ohjelmaan kannattaisi Rajahalmeen mielestä lisätä myös muita laitoksen toimintaan kriittisesti vaikuttavia venttiileitä, kuten esimerkiksi startti- ja päähöyryventtiilit. Tällä hetkellä huollettavien venttileiden koot vaihtelevat DN6 – DN1800 välillä ja paineluokat PN10-PN500 välillä. Tyypillinen vaihdettava osa on jokin venttiilin tiivisteistä.

– Yhä useammin toimitamme asiakkaalle kaiken venttiilihuoltoon liittyvän palvelun ”avaimet käteen” -periaatteen mukaisesti. Asiakkaan ei silloin tarvitse kantaa huolta venttiiliensä kunnosta, vaan kaikki niihin liittyvät asiat ovat meidän vastuullamme. Asiakas pääsee keskittymään omaan ydintoimintaansa ja me omaamme, huomauttaa Rajahalme.

Flowplus Oy
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Ennakoiva venttiilihuolto säästää: ”Älä höyrytä harakoita”