Energian säästöä ja käyttöturvallisuutta saneerauksella

Energian säästöä ja käyttöturvallisuutta saneerauksella

Energian säästöä ja käyttöturvallisuutta saneerauksella

08.09.2022

Saneeraus suunnitellaan, budjetoidaan ja aikataulutetaan aina yhdessä asiakkaan kanssa.

Jätevesipumppaamon käyttöikä on noin 25–50 vuotta. Tuona aikana pumppujen ja moottorien hyötysuhteet, taajuusmuuttajat ja ohjaustekniikka ovat kehittyneet. Päivittämällä pumppaamo saavutetaan energiatehokas pumppaamo, jossa otetaan huomioon energiankulutus, putkiston rasitus sekä nykyiset työturvallisuusstandardit.

Optimoitu pumppaamo

Maailman sähkönkulutuksesta arvioidaan kuluvan noin 10 % pumppaukseen (motiva.fi). Yleisesti pumput toimivat noin 40 % hyötysuhteella ja energian säästöpotentiaali on noin 30–50 %, joten säästöpotentiaali energiatehokkaalla pumppauksella on suuri. Parantamalla pumppausta voitaisiin arviolta säästää jopa 4 % maailman sähkön kulutuksesta kustannustehokkaasti, sillä pumppaamo maksaa itsensä takaisin noin 1–5 vuodessa (motiva.fi). ”Sanoimme aikanaan asiakkaalle, että tämä maksaa itsensä takaisin kahdessa vuodessa. Asiakkaamme seurasi pumppaamosaneerauksen jälkeen uuden tekniikan tuomaa energian säästöä suhteessa aikaisempaan sähkönkulutukseen ja kertoi myöhemmin, että saneeraus oli maksanut investoidun rahan takaisin alle kahdessa vuodessa ”, kertoo huolto- ja projektipäällikkö Vesa Pylväläinen.

Ammattitaitoa Itä-Suomesta

Vesa Pylväläinen on Flowplus Lappeenrannan toimipisteellä huolto- ja projektipäällikkönä. Hänen lisäkseen toimipisteellä on projektipäälliköt Jani Sairanen ja Jarmo Talonpoika sekä tietenkin ammattitaitoinen joukko asentajia. Lappeenrannan yksikkö on vuosien saatossa toteuttanut useita pumppaamosaneerauksia eri puolilla Suomea.

Flowplus tekee saneeraukset avaimet käteen -periaatteella. Käytännön suunnittelu alkaa, kun yhteistyö ja aikataulu on sovittu asiakkaan kanssa. Pääurakoitsijana Flowplus vastaa saneerauksessa työturvallisuuden ja toteutuksen suunnittelusta. ”Ihan kaikkea emme tee itse, vaan käytämme aliurakoitsijoita. Vastaamme kuitenkin töiden sekä laitetoimitusten suunnittelusta niin, että työmaa etenee sujuvasti aikataulussa”, kertoo Vesa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
P8170076 (1)

Vasemmalla on hiljattain saneerattu pumppaamo, joka vaatii vielä viimeistelyä. Ero kuitenkin tällä hetkellä saneerauksen alla olevaan pumppaamoon on huomattava.

Saneerauksen toteutus ja jälkitoimenpiteet

Saneerauskohteessa pumppaamon tekniikka päivitetään nykypäivään. Pumput mitoitetaan virtaamiin ja putkistot, venttiilit sekä kansisto vaihdetaan uusiin. Lisäksi pinnansäätö ja ohjauskeskus vaihdetaan vastaamaan nykyisiä tarpeita. Pumppaamoon asennetaan myös kaukovalvontalaitteet, joka helpottaa jatkossa merkittävästi asiakkaan pumppausta. Samalla pumppaamo uusitaan nykyisten työturvallisuusstandardien mukaiseksi.

Jotta pumppaamo säilyy käyttöiältään mahdollisimman pitkään ennen seuraavaa saneerausta ja sen energia- sekä sitä kautta kustannustehokkuus ovat mahdollisimman hyvät, olisi tärkeää huollattaa laitteisto säännöllisesti. Flowplus Lappeenranta sekä muut toimipisteet suorittavat niin vuosihuoltoja kuin erikseen sovittuja huoltoja. Parhain tilanne saavutetaan sovituilla määräaikaishuolloilla, jolloin ammattilainen tarkastaa pumppaamon kunnon säännöllisesti ja toimenpide-ehdotukset voidaan toimittaa asiakkaalle.

Energian säästöä ja käyttöturvallisuutta saneerauksella

Tilaa uutiskirjeemme!

Pidämme tietosi turvassa ja jaamme tiedon vain uutiskirjeen toiminnan kannalta oleellisille kolmansille osapuolille Lue tietosuojalausekkeemme.